top of page

Søknadsskjema

I år har vi gjort noen forbedringer som vi tror vil gjøre registreringen enklere for deg. Du kan registrere opp til 4 fagfunksjoner i samme skjema. Og det er et skjema for alle verkstypene.

​Søknadsskjema 2023 for animasjonsfilm, dokumentar, kortfilm/novellefilm, kortdokumentar, musikkvideo, spillefilm, TV-drama eller TV-underholdning er nå stengt. 

 

Nye retningslinjer etter evaluering av ordningen

For å ivareta forutsetningen om at verket skal være “offentlig og vederlagsfritt tilgjengelig for låntakere”, har styret gjort en gjennomgang av hvilke kilder som skal godkjennes som dokumentasjon. Kildene under er ikke godkjent, bl.a. fordi det kreves betaling for visning eller at de ikke er tilgjengeliggjort for utlån av verkene

  • Filmrommet

  • Filmarkivet

  • Pliktavlevering til Nasjonalbiblioteket

  • Tidskapsel

  • Norsk filmografi

  • Museumsvisning


For å ivareta KUDs målsetting om at vederlaget skal stimulere til ny skapende virksomhet, har styret vedtatt en grense på 30 år siden verket ble produsert. Det innebærer at hvis ditt verk ble produsert i 1992 eller tidligere, kan du ikke søke vederlag basert på dette verket.
 

Ved nærmere gjennomgang av erfaringer fra de siste fordelingene har det blitt vedtatt å gjøre en justering på kortfilm/novellefilm. Det opprettes en ny verkstype for kortdokumentar.
 

Veiledning for utfylling av søknadsskjemaer

1. Er du en opphaver som kan søke bibliotekvederlag?

Gå til denne siden for å se om du har en fagfunksjon som gjør at du kan søke bibliotekvederlag for det aktuelle verket.

2. Finn og last opp dokumentasjon på at verket du søker for har vært til utlån på bibliotek i 2023

 Som opphaver til et audiovisuelt verk må du selv finne ut om verket har vært til vederlagsfritt utlån (fysisk eller digitalt) på offentlig norsk bibliotek e.l. i det aktuelle kalenderåret. Vi anbefaler søk i databasene bibsok.no, filmbib.no og filmoteket.no. Ta et skjermbilde av de treffene du får, og lag en pdf-fil som du laster opp i søknadsskjemaet for å dokumentere at du har rett til bibliotekvederlag.

3. Finn dokumentasjon på at du er rettighetshaver til verket

 Biblioteker o.l. registrerer ikke alle opphavere til filmer og TV-produksjoner i sine databaser. Hvis du ikke er blant dem som er navngitt i bibliotekenes verksbeskrivelser, ber vi deg laste opp dokumentasjon som viser at du hadde en fagfunksjon på produksjonen som gir deg vederlagsrett. Eksempler på slik dokumentasjon:

  • Skjermbilde av crewliste fra imdb.com eller lignende.

  • Skjermbilde av rulletekst.

  • Bilde av crewliste på DVD-cover.

  • Kontrakten med produksjonsselskapet, dersom den er datert og signert.

 

4. Fyll ut og send søknadsskjema(er) senest 15. mars 2023

 Trenger du hjelp til søknaden? Ta kontakt på info(a)filmvederlagsfondet.no.

Skriv gjerne ditt eget navn i emnefeltet. Vi ber om forståelse for at søknadsperioden er en travel tid, og det kan ta litt tid før du får svar.

 

Bibliotekvederlagsordningen er et kulturpolitisk virkemiddel, hvilket innebærer at ingen har et rettskrav på bibliotekvederlag. På grunnlag av dette er det ingen foreldelsesfrist og det settes ikke av midler til å dekke for sent innsendte søknader. Det er derfor viktig at du sender inn søknad innen den fristen som gjelder.

5. Utbetaling
Alle som mottar bibliotekvederlag får e-post fra Filmvederlagsfondet med informasjon om beløp. Beløpet blir innberettet som kapitalinntekt, og du vil motta en årsoppgave med hvilket beløp som er innberettet.
SØKNADSFRIST

Fristen for å søke bibliotekvederlag for 2023 er fredag 15. mars 2024.

bottom of page